TOKO:n joukkue-SM Imatralla 24.7.2010
TOKO:n joukkue-SM-kisassa Imatralla yhdistystä edusti joukkue, jossa kisasivat alokasluokassa mn Seci (Szófogadás Eji, om. & ohj. Salla Vornanen) ja mu Luksi (Takkutukan Uudet Kujeet, om. & ohj. Laura Lindeman) sekä voittajaluokassa kropu Matti (Takkutukan Eliksiiri, om. & ohj. Marianne Sarimo). Secin tulos oli ALO3 134,33 p., Luksin ALO1 175 p. ja Matin VOI0 115,5 p. Joukkueen sijoitus oli 42./47.

teksti: Laura Lindeman, yksilösuorituksista omat osuutensa Marianne Sarimo & Salla Vornanen

Joukkueen kokoaminen oli työn ja tuskan takana. Ongelmia tuotti erityisesti ylempien luokkien koirakoiden löytäminen. Lähetin mudifoorumilla lukemattomia yksityisviestejä ja lopulta tärppäsi, kun Malla innostui lähtemään Matin kanssa mukaan. Yritin hankkia joukkueelle vielä lisää koirakoita, mutta sain kerta toisensa jälkeen kieltäviä vastauksia. Lopulta ilmoittautuminen lähetettiin viimeisenä mahdollisena päivänä ja lähdimme siis kisaan minimikokoonpanolla.

Kisapäivä oli sateinen. Hyvin, hyvin sateinen. Varmaan se ainoa helteisen heinäkuun päivä, jolloin oli k-y-l-m-ä ja vettä tuli kuin saavista kaatamalla ihan koko päivän. Koska joukkueemme jäsenet tulivat eri puolilta Suomea, olimme sopineet tapaavamme paikalla vasta kisapäivän aamuna. Itse ajoin koiran ja miehen kanssa paikalle jo edellisenä iltana. Olimme ajatelleet yöpyvämme teltassa jossain siinä lähellä. Telttapaikka löytyi pienen etsimisen jälkeen ja leiri pystyyn. Kävimme tsekkaamassa kisapaikan jo valmiiksi samalla kun käytettiin koiraa vähän kävelemässä. Alkuyö oli vielä poutainen, mutta joskus aamuyöllä alkoi sitten sataa. Tekstiviestittelin tietokoneen ääressä olleen perheenjäsenen kanssa ja säätiedot olivat kerrassaan masentavia. Pikku hiljaa oli pakko alkaa uskoa, että ennusteet ovat tällä kertaa oikeassa ja sade ei todellakaan meinaa lakata. Me kyllä treenataan säässä kuin säässä, enkä niinkään harmitellut koiran suorituskyvyn laskemista, vaan ihan omaa mukavuuttani. Vaan minkäs sille mahtaa, joten sadevaatteet päälle ja kohti kisakeskusta. Jännitys oli jo melkoinen.

Löysimme toisemme helposti kisakeskuksesta. Joukkueenjohtajana hoidin kaikkien ilmoittautumisen ilmopisteessä ja se olikin nopeasti tehty. Arpa oli valinnut Sallan ja Secin tarkastukseen. Päivä käynnistyi suhteellisen nopeasti ja onneksi menin itse heti hakemaan koiraa autosta, olisi voinut vaikka tulla kiire muuten.

Malla & Matti, VOI

"Ei mennyt meillä Matin kanssa ihan putkeen. Neljä arvokasta liikettä nollille, eikä muissakaan muuten kauheita ollut, mutta se äänenkäyttö. Se on pirun vaikeeta kitkeä ja kun se peilaa mun mielialoja niin tarkasti ja tuolla kisassa olin jo aika väsynyt itsekin, saatika Matti, kun vihdoin viimein päästiin kehään. Ilmassa taisi olla jo turhautumista. Ärsytti, kun ihmiset ei huolehtineet omasta vuorostaan vaan tulivat kehän laidalle milloin sattuu. Tuomari sitten otti kehään ketä sattui paikalla olemaan. Sitten joutui notkumaan odottamassa kehän vieressä milloinkahan on meidän vuoro, mutta numerot oli sekaisin. Siitä kuulutettiin jo aamunavauksessa, että jokainen huolehtii omasta vuorostaan olemalla ajoissa paikalla. Ai kun rupes nyt taas risomaan! Tulipahan turnauskestävyys testattua, ei tainnut mulla ihan riittää..

Itse suoritukseen:

Paikalla makuu 8
Ekasta käskystä Matti ei reagoinut (yleensä putoaa heti maahan), murahdin perään ja se tippui alas, muuten ok.

Seuraaminen taluttimetta 6,5
Matti ei ollut oma itsensä lainkaan tässä, selvästi väsynyt, ei ollut niin tiivistä kuin yleensä, sivulle siirtymiset ok, peruutus huono ja tuli pari haukahdusta, en muista haukkuiko muuallakin. Ihan kuin olisin ollut Renen kanssa kehässä, kun piti tsempata että koira pysyis mukana, kamalaa!

Istuminen seuraamisen yhteydessä 8
Muuten hyvä, mut autoin vähä Mattia hidastamalla aavistuksen käskyn yhteydessä, toki tuomari tämän huomasi. Ilman sitä saattaa vielä jäädä seisomaan.

Luoksetulo 0
Mä mokasin tämän liikkeen; koira sivulla perusasennossa, liikkuri sanoo käsky, mä sanon Matille istu ja lähen marssimaan, liikkuri älähtää jotain ja "kakoo" paikallaan ja katsoo tuomaria että mitäs nyt. Minä ihmettelen ja sitten välähtää - koira piti jättää maahan!! Matti saa hepulin ja alkaa huutamaan, sehän ei kestä yhtään tällasta sähläämistä. Sain ottaa liikkeen uusiksi, mutta ekassa pysäytyksessä Matti valui ihan sairaan paljon ja vielä meni maahan. Tokakin valui, ja lopputulos nolla.

Ruutu 0
Matti ei millään lähtenyt irtoamaan. Sain käskyttää monta kertaa ennen kun se meni ruutuun asti. Tein liikkeen loppuun asti, muuten hyvä. Tätäkin on treenattu paljon pallon avulla ja ei ehditty ottaa kauheesti kisanomaisesti. Matti selkeesti mietti kannattaako mennä, onko siellä palloa. Lisää treeniä vaan. Hyvin jää seisomaan ja menee maahan nätisti, pysyy ruudussa ja tuli sivullekin lopussa vasemmalta puolelta.

Hyppynouto 7
Oli muuten hyvä, mutta se äänenkäyttö! Alussa oon saanut sen hiljentymään, mutta kun se menee kapulalle ja siitä koko palautus. Miten tuohon voi puuttua ilman että pilaa itse noudon, kun teknisesti se tekee hyvin? Auttaisko, jos mä en vastaanota kapulaa sen haukkuessa? Miten sen toteutan? Käännän selän? Sillon se kyllä tulee perään tyrkyttämään kapulaa, saattaa jossain vaiheesa tiputtaakin sen? Otanko vaan pois ilman palkkaa ja toistan toivoen, että jossain vaiheessa tulisi äänetön palautus??

Metallinouto 6
sama kuin edellisessä.

Tunnari 0
Olin ihan varma, että otti oman, kun käytti nenäänsä niin hyvin. Tätä on treenattu erityisen kovasti seurakaverin kanssa. Lähti vauhdikkaasti, haisteli pari kapulaa, nappasi yhden, tarkisti vielä 1-2 kapulaa ja toi hienosti ja hiljaa, ei pureskellut. Pettymys oli suuri, kun näin nollan! Matilla on välillä mennyt tämä liike treenatessa ihan noudoksi, se tuo vaan sen minkä ekana näkee eikä käytä lainkaan nenää. Nyt työskenteli hyvin. Olisko saanut viereisestä hajun? Kerran kävi tällain treenatessakin, kun tuuli. Tähän oon kyllä tyytyväinen vaikka tuo harmittikin että todennäköisesti otti viereisen. Lisää tätäkin treeniä. Ja mikä oli todella hienoa; tunnari oli hyppynoudon jälkeen ja Matti selkeesti osaa nyt erottaa ne!

Kauko-ohjaus 0
Seisomaan nousu on vielä kovin epävarma, etenee, muuten suoritti joka asennonvaihdoksen hyvin, mut eteni yhteensä liikaa l. yli 2 koiranmittaa. Lisää harjotusta.

Kokonaisvaikutus 7 ja 8 -> 7,5 (kahdelta tuomarilta)
Tuolla äänenkäytöllä ihan odotettava.

Yhteispisteet 115,5 -> ei tulosta

Meidän ei tartte miettiä mitähän treenais, mutta tuo äänenkäyttö on vaikea. Sitä on päivitellyt parikin tuomaria ja harmitellut, kun muuten toimii nätisti. Tuohon vaikuttaa kyllä myös mun mielentila, jos jännitän on Mattikin äänekkäämpi. Tällä kertaa mun sisäinen natsi oli aivan kadoksissa. Mutta nälkä kasvoi ja eikun lisää treenaamaan. Kisan päätyttyä kävin tekemässä Matille ruudun pallon avulla ja teki tosi hyvin. Eli aloitamme pallovierotuksen ja täytyy viedä palkka valmiiksi paikalleen ja sitten vasta ottaa koira kehiin, ettei se näe mun vievän sitä sinne. Kisoista oppii ihan sikana ja saa uusia ideoita treenaamiseen!"

Laura & Luksi, ALO

"Kiitti joukkuetovereille! Sain sen mitä halusin eli osallistua ja itselle ykköstuloksen, muulla ei ole niin väliä.

Järjestelyt oli muuten kaikin puolin jees, ruusuja opasteista, riittävän (?) tilavasta parkkiksesta, hyvin hoidetusta ilmoittautumisten vastaantotosta ja mun mielestä kisapaikka ylipäänsä oli ihan hyvä. Ei kyllä ole paljoa kokemusta mihin verratakaan. Mutta se lopun kisakirjojen ja palkintojen jaon odottelu oli jotain aivan kamalaa. Tapahtuman nettisivut on myös edelleen nurin, sekin on niin noloa että en vaan voi käsittää. Kisapaikalla olis voinut myös olla roskiksia selvästi enemmän, kakkapussien kanssa harhailijoita näkyi aika paljon.

Alokasluokassa oli "tuomarin puhuttelu" aluksi. Kello oli 9.30, jolloin aikatauluissa oli mainittu kehien alkavan, mutta silti paikalla oli ehkä 30 osallistujaa (alokasluokassa taisi olla reilu 80 koirakkoa) ...

Alokasluokassa oli kolme kehää. Kehät oli suoraan kiinni toisissaan. Tilaa ei yksinkertaisesti ollut metsänreunan ja tenniskentän välillä yhtään lisää, joten minkäs sille mahtaa, mutta vähän turhan ahtaalta tuntui. Koiria myös karkasi kehästä toiseen, itse näin yhden tällaisen. Keskimmäisessä alokasluokan kehässä oli luoksetulo, ja se oli jostain syystä metsän laidasta yleisöä päin, ohjaaja ohjattiin seisomaan vain pari metriä kehänauhasta kehän sisälle päin kutsumaan koira. Joo tiedän, että treenin puutetta meillä, mutta en silti ihan ymmärtänyt miksei luoksetuloa voinut tehdä metsään päin. Edellinen liike loppui jotakuinkin keskelle kehää ainakin meillä, joten yhtä pitkä matka oli kävellä kumpaankin suuntaan.

Sateinen, todella sateinen kisapäivä. Mentiin jo edellisenä yönä Imatralle ja yövyttiin teltassa. Aamulla revin päälleni mitä ihmeellisimpiä vaatteita, ja vasta videolta tajusin miten kauhealta olenkaan näyttänyt. No, kävin lounastauolla vihdoin ostamassa punaisen sadetakin, nyt on koko kumiasu olemassa. Tärkeämpää oli kuitenkin säilyä kuivana kuin näyttää hyvältä.

No, ne kootut selitykset.. sanotaanko alkuun, että mua jännitti aivan s**tanasti. Normaalisti toko- tai agilitykisassa se jännitys kuitenkin laukeaa kun oma vuoro alkaa, tai viimeistään sen aikana jossain vaiheessa, mutta eipä vaan nyt. Se oli jotain aivan hirveää!

Kehä 1/ Vesa Rantaharju
Luoksepäästävyys: 10
Paikalla makuu: 10
Kokonaisvaikutus: 10
Hyvin alkoi. Luksi oli kuuden koirakon satsistamme ensimmäinen ja makasi reunassa yleisön puolella. Vähän aikaa se tuijotti yleisöön, muuten katseli minua.

Oltiin numero (1)26 ja ennen omaa vuoroa katsoin seuraamiskaavion ja muut jutut jonkun muun suorittaessa. Tuomaritäti oli aivan hemmetin tiukka arvostelussaan, ja minun silmiini myös hirvittävän epälooginen. Esimerkiksi mun mielestä aivan ihanan energinen ja vietikäs belgi sai seuraamisesta jonkun seiskan. Täydellistä, mutta koira kai vähän painoi. -3, jeee!

Tässä välissä oli ihan kohtuullinen tauko. Kehien vierestä ei kyllä tullut mieleen edes yrittää ehtiä poistua, mutta ehti kuitenkin palkata, pissattaa, jaloitella, kerrata pari juttua ja virittää koiran seuraavaa kehää varten.

Kehä 2/Pirkko Bellaoui
Seuraaminen remmissä: 8½
Minun mielestä siinä ei ollut oikeen mitään hyvää, enkä tajua mistä tuomari repi meille noinkin hyvät pisteet. Käännöksiä meillä ei edelleenkään ole kovin kummoisina olemassa, ja välillä oli väljää ja herra ties mitä kaikkea.

Liikkeestä maahan: 9
Ohjaajan askelrytmi sekosi käskyä antaessa ja se hidasti täysin tahtomattaan... tiesin heti itsekin että mitä ihmettä mä tein, ei pitänyt, voi ei. Ai mikä hirveä jännitys?!

Luoksetulo: 8
Juokseekohan koira suoraan mun ohi yleisöön... no ei, koira lähti hyvällä laukalla, muutti vähän ennen minua raville ja edessäni pysähtyi ravistamaan. Hahahaa! Satoi kyllä suorituksemme ajan eikä ihan vähääkään, mutta pidän tätä silti enemmän rauhoittavana signaalina. Se yleisöä kohti laukkominen ja mun jännitys yhdessä vaan paineisti koiraa niin paljon? Ravistuksen jälkeen koira jäi seisomaan ja katsoi minua "ai mitäs mä olinkaan tekemässä" -> älysin toistaa käskyn, jolloin suoritti kunnialla loppuun.

Kokonaisvaikutus: 8
"Jännittääkö sua? Joo, siltä kyllä näyttääkin. Sulla on hyvä koira mutta sä pilaat sen suorituksen. Varmaan tuossa maahan menossa ei ollut tarkoitus hidastaa, koira olisi taatusti mennyt ilmankin. Ja seuraamisessa sinä latistat koiraa. Kokemusta vaan lisää niin paranee suorituksetkin."

Ennen seuraavaa kehää ei paljoa ollut aikaa. Ehdin palkata edellisistä ja ottaa vähän seuraamista ja yhden seisomisen. Oikein hieno. Mahtavaa, ehkä se onnistuu, eikä koirani valukaan maahan. Mentiin kehään, ja tultiin saman tien hetkeksi takas ulos, kun edellisen papereissa oli jotain häikkää ja niitä piti vielä säätää. Voi ei, mulla hajoaa aina keskittyminen kun tulee joku tällainen. kehä 3 / Timo Pussinen
Seuraaminen vapaana: 9
Tuntui edelleen aika kauhealta, videolla näyttää paremmalta, oikeastaan ihan hyvältäkin. Mutta ne käännökset, ne voisi joskus vaikka opettaakin tiiviiksi..

Liikkeestä seis: 6
No tuota tuota... alkoi tosi mallikkaasti, kunnes ajattelin, että johan me ollaan kävelty vaikka miten pitkään, liikkuri varmaan kohta sanoo 'käsky'. Mietin omaa askellustani ja sitä että annan käskyn kun vasen jalka on maassa, ja vissiin sitten eläin luki ajatukseni ja teki sen seisomisen jo. Siis pysähtyy ja nytkähtää lähteäkseen uudelleen perääni, minä vilkaisen että ei hemmetti eikö se seuraakaan enää ja mihin se jäi, liikkuri sanoo "käsky", minä sanon "top", jolloin hämillään perään hiipivä koira pysähtyy oikein hienosti. Varsinainen säälikutonen, minkä takia se ei mennyt nollaksi?!

hyppy: 9½
Äskeisen jälkeen olin varma, että mitään mahista tulokseen ei enää ole. Pisteitä en ollut seurannut ollenkaan, mutta kuvittelin että oltiin saatu jotain kutosta-seiskaa tähän mennessä ihan kaikesta. Ja eihän se varmaan edes hyppää kuitenkaan, tai jos hyppää, niin ei pysy paikoillaan vaan haistelee estettä tai liikahtaa tai jotain.. alkuperusasento oli vino, huomasin sen, mutta ajattelin että aivan sama. No, eikö se tietysti irronnut kauniisti hyppyyn heti ekalla käskyllä ja seisonut liikkumatta odottamassa!

Kokonaisvaikutus: 9

Mutta ihme ja kumma! Yhteensä 175p, ALO1! Meidän toka ykkönen! Mahtavaa, kerrassaan mieletöntä!

Koira ei ole mitenkään erityisen uupunut, eikä ollut eilen illallakaan. Minä olin ja olen sitten senkin edestä. Se jännittäminen vei mehut aivan totaalisesti. Mutta hulluja on monenlaisia.. kyllä me siis lähetään ens vuonna uudestaan, ellei kisat ole jossain lapin perukoilla."

Salla & Seci, ALO

"Meiltäkin selitykset, nyt kun ehtii kilpailujen täyteisestä viikonlopusta. Hauskaa oli ja pääsimme tavoitteisiimme: en paineistanut koiraani ja meillä oli suht hauskaa. Vaikka prinsessaa ällötti kauhea sää ja aikainen herätys. Ja kun koiria puuttuikin välistä, niin hieman tuli kiire hakea koira paikallaan makuuseen...

Kehä 1.
Luoksepäästävyys 8
Seciä ällötti tuomari jo juoksutarkastuksessa, mutta se pysyi hetken hyvin sivulla ja antoi pari silitystä tuomarin tehdä. Sitten tuomari hieman liikahti nopeasti kohti ja aikoi katsoa hampaita, jossa meni Secin raja. Silloin neiti otti pari peruutusaskelta (ei kuitenkaan hihna kiristynyt), jonka jälkeen antoi kuitenkin katsoa hampaat.

Paikalla makuu 0
Seci oli hieman outo. Juuri ennen maahanmenoa se katseli metsään päin ja oli ajatuksissaan. Käskystä se meni hyvin maahan, mutta agilitymakuuseen (eri makuut paikallaolossa ja lähdöissä.) Pari kertaa hytkyi, ja sitten nousi ja hitaasti hiippaili luokseni hieman ihmeissään.

Kokonais vaikutus 8
Tuomari sanoi suoraan, että koiran ilme on sellainen, että se inhoaa tokoa ja kannattaisi miettiä jotain toista lajia...

Kehä 2.
Sain Secin vireen nostettua todella korkeaksi ja se oli räjähdyspisteen rajoissa koko ajan.

Seuraaminen hihnassa 9
Tästä olen superylpeä, tuomari oli todella tiukka eikä jakanut kun suurimmaksi osaksi 8 tai 8,5 hienoistakaan suorituksista!

Liikkeestä maahan meno 9

Luoksetulo 8
Tässä alkoi olla vire jo liian korkea, kun nostin sitä kehumalla Seciä maahanmenon jälkeen. Juuri kun aloin sanoa käskyä, Seci ennakoi. Tuli kuitenki hyvällä vauhdilla, mutta yritti hypätä vasten, jolloin polvella hieman harhautin sitä. Se putosi maahan ja eteen tulo näytti loistavalta. Kuitenkin tuosta pienestä ennakoinnista putosi arvosana.

Kokonaisvaikutus 9
Tuomari kehui Secin työskentelyä loistavaksi ja potentiaaliseksi. Vire oli hyvä ja koira toimi hienosti. Hieman oli vaan ylimääräisiä käsiliikkeitä..

Kehä 3.
Tämäkin tuli hieman yllättäen, enkä ehtinyt saada Seciä niin korkeaa vireeseen.

Seuraaminen 8
Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes liikkeenohjaaja käski pysähtyä. No rupesin pysähtymään, jolloin tulikin peruutus liikkurin käskylle. Tästähän menin aivan sekaisin ja sekoitin myös Secin seuraamisen. Hetki menikin sitten saada taas oikea mielentila takaisin.

Liikkeestä seisominen 5
No, tein samat kun Laura.. mutta reilusti aikaisemmin, vain parin metrin seuraamisen jälkeen. Seci sitten ennakoi pysähtymisen, jonka huomasin vasta kun olin kävellyt jo n. 1m pysähdyksestä. Kävelin sitten vaan pari metriä lisää ja annoin käskyn siinä missä kuuluikin ja suoritimme sitten liikkeen loppuun hienosti, joten jotain pisteitä siitä tuli.

Hyppy 8
Koira toimi tasan miten sen olin opettanutkin, hyppäsi yli, oli aivan kiinni hypyssä, suorassa ja kävi käskystä suoraan perusasentoon. Olisi kiva kuulla mikä meni vikaan, mutta kun olin alkuhöpinöistä pois, en tajunnut kysyä koko kokeen ajan hiljaa olleelta tuomarilta.

Kokonaisvaikutus 8

Pisteet 134,33

Ja olen tyytyväinen tulokseen, hieman tietysti tuo paikalla makuu harmittaa, kun ykkönen ilman sitä olisi tullut. Mutta meidän treenaamisillamme ja kun Seci on päättänyt olla vain agilitykoira, koe meni hyvin. Ja ehkäpä menemme sitten taas vuoden päästä kokeilemaan uudestaan, jos ei sitten innostuta lähtemään aikaisemmin hetken mielijohteesta."

________________________________________________________________________
Copyright © 2011 Suomen Mudiyhdistys ry. | webmaster laura(at)fungii.org